I Medelhavet finns idag en ö som heter Kreta. Det sägs vara platsen som den äldsta grekiska kulturen härstammar från. Det finns en grekisk saga som handlar om ett palats som liknar en labyrint. Detta palats vaktades av Minotaurus, ett odjur.
Den gamla kulturen kallas för “den minoiska kulturen, efter sagokungen Minos. En brittisk arkeolog upptäckte rester av denna kultur i början på 1900-talet. Han grävde i Knossos, på Kreta, i över 30 år och insåg att palatset bestod av hundratals rum som var placerade på ett komplicerat vis. Det fanns trappor, gångar, magasin och pelarhallar som gjorde att hela palatset verkligen såg ut som en labyrint. Ett av de mer intressanta fynden som gjordes i palatset kommer från 1600 f.Kr och bestod av en staty av en ormgudinna. Ormar hade en magisk betydelse i den minoiska kulturen.
Arkeologen hittade dessutom mängder av kärl och krukor som visade spår av vin, spannmål och oliver. Det upptäcktes också en mängd lertavlor som först på 1950-talet lyckades tydas av en brittisk arkitekt. Tavlorna bestod av texter som listade offergåvor, inventarier och skatter skrivna på en väldigt tidig form av grekiska.
Det sägs att palatset på Kreta övergavs runt 1450 f.Kr och teorierna bakom varför det lades ner är allt från invasioner till naturkatastrofer. Anledningen till varför palatset övergavs är inte helt klar. Efter att den minoiska kulturen hade försvunnit tog Peloponnesos i staden Mykene över. I det mäktiga palatset i Mykene har det funnits flera lertavlor som påminner om de i palatset på Kreta. Detta tyder på att den minoiska kulturen kan ha spridit sig in till fastlandet.