Blommornas historiska namn

Människan har älskat och odlat blommor sedan antiken och än idag står de lika högt i aktning. Det ges bort blommor vid högtider och de planteras i trädgårdar och på balkonger. Även textiler och tapeter pryds med vackra motiv från floran, för att inte tala om smycken och dekorationsföremål.

Det finns många populära blommor, exempelvis pioner, som har sitt ursprung i Kina. Pioner finns framförallt i romantiska färger som vitt, gult, rosa och rött och vissa av dem skiftar färg alltefter de blomstrar. De är lätta att sköta och går lika bra i rabatten som i kruka på balkongen. Dessutom ger de ett fridfullt och vackert intryck. Inte undra på att många konstnärer, inklusive Manet, Renoir och van Gogh, valt att avbilda den sköna blomman.

Därför kallas pioner pioner

Många blommor har namn som är förankrade i historiska personligheter och antika myter. Just pionen tros ha fått sitt namn från den antika, grekiska berättelsen om Paian som var gudarnas läkare. Enligt myten var Paian så skicklig att han lyckades bota dödsrikets gud med hjälp av mjölken från en blomma som därmed blev uppkallad efter honom.

Det finns många andra exempel på blommor med historiska namn. Från mytens värld kommer till exempel narcissen, hyacinten och irisen som alla är uppkallade efter grekiska berättelser. Historiska personligheter som gett sina namn åt blommor fullkomligen kryllar det av. Särskilt rosor är populära att namnge efter berömda människor, exempelvis Julius Caesar, Mozart, Händel och prinsessan Diana. Även moderna celebriteter har fått ge sina namn åt blommor, exempelvis Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe och Ingrid Bergman.