Badrummets historia

Det kan tyckas vara en självklarhet för de allra flesta av oss att vi sköter den personliga hygienen i badrummet och visst känns det som att detta rum alltid har funnits? Så är dock inte fallet. Det finns en anledning till varför Sverige kallades för Lort-Sverige innan industrialismens framfart.

Badrum för överklassen

I slutet av 1850-talet var Stockholm först ut i landet med att satsa på vattenledningar med rinnande vatten till hushållen. Ledningarna gick dock inte in i husen, utan bara till gårdsplanen. Det var dessutom bara de allra rikaste som började bygga badrum med rinnande vatten, dock utan toalett. Handfat och badkar fanns dock. Branschen för

rörmokare i Södermalm har med andra ord funnits i cirka 170 år. Om du behöver hjälp med rördragning eller andra VVS-uppdrag i Stockholm med omnejd kan du enkelt och smidigt boka en tid på clasfixare.se som har professionella och yrkeskunniga rörmokare till sitt förfogande. Själva VVS-branschen uppstod i slutet av seklet, vilket också var nödvändigt när människor började bo tätt inpå varandra i städer. Bondesamhället hade dock präglats av en mer avslappnad inställning till hygien.

Tidigare hade det lyxigaste du kunnat unna dig på 1800-talet varit möjligheten att beställa hembad via företag som såg till att leverera både varmvatten och träkar. Även om badrummets historia har varit långsam är det idag fullständigt självklart att alla bostäder har ett eller flera badrum.