Jobba med historia

Om du drömmer om att jobba med historia på något sätt, finns det flera olika banor som du kan välja på. Vilken väg som du bör gå beror på din talang och personlighet.

Historia

Det är spännande att läsa om olika historiska händelser och personer. När man läser historia upptäcka man också hur många företeelser som vi har i vårt moderna samhälle som härstammar från antiken, som det demokratiska styrelseskicket som kommer från Grekland. Våra veckodagar kommer förresten från vikingatiden, medan månaderna härstammar från Romarriket. Vi omger oss ständigt med historia och det är inte konstigt att det är ett intresse som växer. Om du trivs i skolans värld kan du alltid utbilda dig till historielärare – ett jobb som garanterar dig fast anställning. Då får du jobba med historia, och samtidigt ge kunskapen och intresset vidare till nästa generation. För att jobba som historielärare bör du dock tycka om att undervisa och trivas med lite stök, upptåg, barn och ungdomar och gärna vara lite kreativ.

Historiska företag

Det finns många slags företag som du kan starta som går i historiens tecken, men ofta måste du vända dig mot en särskild grupp. Du kan driva en k-märkt gård som hotell och restaurang och erbjuda dina gästar en historisk upplevelse. Om du gillar att vara ute i naturen kan du guida turister vid intressanta fornlämningar eller boplatser. I dagens digitaliserade värld finns också en möjlighet att jobba med historia som egenföretagare, på ett sätt som inte fanns förr. Det finns personer som skriver historiska böcker och ger ut dem via eget förlag. Andra driver historiska bloggar som ger dem inkomst. Oavsett vilket slags företag som du är intresserad av att starta eller redan driver, så kan du gå in på capcito.com och söka flexibel kredit till företag – inga dolda avgifter eller bindningstider.

Forska

Ett annat sätt att få jobba med historia är genom att forska och fördjupa dig inom en historisk epok. Då jobbar du på en högskola eller ett universitet, driver undervisning samt forskar. För att lyckas krävs det att du tycker om att skriva och läsa. Det är ett mycket teoretiskt sätt att hålla på med historia. Du kan också välja att forska inom arkeologi, vilket kan ge dig större möjligheter att få göra något praktiskt. En arkeolog arbetar med historiska platser och gör utgrävningar, som när någon hittat en ny vikingagrav ellerupptäckt ett skepp på botten av Östersjön. Om du tycker om att dyka kan du bli marinarkeolog, du får då alltså dyka och undersöka gamla skepp och städer som ligger under vatten. Om du har ett särskilt intresse för Atlantis, är det ett perfekt val.

Museum och konservator

Det behövs alltid museiintendenter, personer som jobbar på museum, och det passar dig som både vill jobba med historiska saker men som också träffa människor. Ett annat historiareleterat yrke är att jobba som konservator. En konservator återställer gamla historiska ting. Det passar dig som är en skicklig hantverkare.