Antikens Rom

Plåtslageriets historia

Människan har alltid varit underfundig och det är ingen slump att många av de tekniker som används idag har sitt ursprung långt tillbaka i tiden. Även om plåtslageri framförallt förknippas med den industriella revolutionen har olika folk och kulturer sysslat med att hamra på metaller i tusentals år. Från minutiösa arbeten till stora byggprojekt – plåtslagandet har varit i full gång sedan länge.

I Sverige används plåtslageri framförallt till stiliga och klassiska hus och byggnader. Du kan låta lägga ett nytt tak eller restaurera ett gammalt genom att anlita en plåtslagare men det är viktigt att jobbet görs rätt. Genom att anlita en kompetent och erfaren firma som Norrmalms Plåtslageri i Bromma med över 25 år på nacken kan du få hjälp med både traditionellt och modernt plåtslagande. Med det upprätthåller du en gammal tradition som har en lång och intressant historia.

De första plåtslagarna

Ingen vet med säkerhet exakt när plåtslagandet började. Förmodligen gjordes de allra första försöken redan under stenåldern då människor hittade bitar av metall som de sedan började forma och konstruera föremål med. Antikens egyptier blev mycket skickliga på att arbeta med guldplattor för att skapa vackra prydnadsföremål och smycken medan romarna uppförde enorma monument med plåttak. Det kanske berömdaste exemplet är templet Pantheon i Rom vars magnifika tak senare smältes ner för att göras till kanoner för kastellet Sant’Angelo i samma stad.

Under riddartiden arbetades det också flitigt med plåtslageri men nu var det framförallt rustningar för människor och hästar som skulle tillverkas. Det var viktigt att rustningen skyddade kroppen samtidigt som den skulle vara tillräckligt lätt och flexibel för att dess innehavare skulle kunna röra på sig. Genom att arbeta med uthamrad metall lyckades tidens hantverkare skapa fantastiska lösningar och detta fascinerade bland annat den store renässansmannen Leonardo da Vinci. För den berömde vetenskapsmannen var det dock själva framställandet av plåtarna som intresserade allra mest. Han lät tillverka många tidiga varianter av valsverk, där hans främsta mål var att kunna framställa plåtar av olika metaller som skulle ha exakt samma tjocklek så att mynt av samma vikt och värde skulle kunna stansas från dem.

Några hundra år senare kom plåtslagandet att få sin riktigt stora revolution i och med att tekniken utvecklades och på 1700- och 1800-talen blev det allt populärare med plåttak. Idag har många av Sveriges vackraste byggnader sådana tak, och det är fortfarande ett mycket praktiskt och tilltalande alternativ.

blossom-recipe